Levendula
A levendulát, ha virágzásban van, leszeded, a virágját összemorzsolod és egy nagy üveget félig megtöltesz vele. Ekkor tölts rá annyi boreczetet, hogy ellepje és tedd meleg helyre, hogy forradásba jöjjön. Azután töltsd meg az üveget borral, hagyd még néhány hétig meleg helyen állni, hogy egészen megsavanyodjék. Ezt fejfájás ellen is használhatod.
A Dobos-torta kitalálója nemcsak nemcsak az édes ízekkel, az ecettel is foglalkozott. A következő receptek tőle származnak, 1881-ből:
Tárkony
Tárkonylevelet szárítva, egy üvegbe rakjuk, erre jó borecetet és melegen érleljük. Ecetet lehet még bármely romlott befőttből, aszalt vagy friss gyümölcsből, virágból, tengeriből, lencséből, mézből és kenyérből is készíteni
Gyümölcs
Az ecethez való gyümölcsöt cserép vagy fadénybe tesszük és összecsömöszöljük, a gyümölcs lehet alma, körte, szilva, meggy, forró vízzel leforrázzuk, és meleg helyen állani hagyjuk. Nyolc nap múlva ha érik, ruhán átnyomjuk és 10 literhez 1 liter törkölyt vagy 1/8 kiló élesztőt adunk. Az edényt betakarjuk vastag takaróval és 4 hétig melegen állani hagyjuk. Ezalatt jó ecetet nyerünk, mit üvegbe szűrhetünk.
Málna
Egy üvegbe tegyünk két liter málnát, öntsünk reá spirituszt, ha megérett, bort, és meleg helyen tartsuk, míg megerősödik.
Rózsa
A rózsa szirmait megszikkasztva üvegbe rakjuk és jó borecettel leöntjük. Melegen állani hagyjuk és 3 hét múlva fölhasználjuk e finom zamatú ecetet.
Szagosfű
Ezen ecet igen hathatós szer ragályos betegségek ellen. Ürmöt, rozmaringot, zsályát, borsfübet, fodormentát, levendulát, fahéjat, szerecsendiót egyenlő mennyiségben, egy narancs finomul levágott héját üvegbe tesszük, legerősebb borecettel leöntjük és 3 hétig meleg helyen állani hagyjuk.
forrás: http://csombor.blog.hu/2011/09/30/ecetek#more3238662
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése