Rég jelentkeztem már új recepttel, nem mintha nem főztem volna az elmúlt időkben, de...De egyrészt kipróbáltam jópár dolgot, mely más kútfőkből pattant ki (többnyire sikeresen, bár volt bénázás is), másrészt kertünk terményei a klasszikus elkészítési módok irányába inspiráltak, mondhatni rántott tök, tökfőzelék, mángoldfőzelék, mindentbele zöldségleves készült garmadával. Fárasztó napok után nem nagyon volt már erő improvizatíve főzni, na de ennél nagyobb baj sose legyen, bevált recepten ne változtasson az ember (merthogy nem nagyon van finomabb egy borsikafüves panírban elkészített rántott cukkininél, patiszonnál). Azért persze ettünk ittunk sok finom különlegességet, orgonaszirupot, pitypangszörpöt, mentás-rebarbarás eperlekvárt. Mivel az idei időjárás nem csak a kerti termények beérését bolondította meg, hanem erdő-mező gombáiét is, így meglehetősen megkésve indult idén a szezon, na de ha beindult akkor....
Akkor csak bicajozni vagy sétálni kell és nem árt ha az embernél van 1-2 szatyor is. Még ha nem is gombászni indult, mint én ma, hanem a 2 faluval arrébb lévő boltba kellet reggel áttekernem. Persze szokásomhoz híven nem a kerékpárúton mentem (bár nem kizárt, hogy mellette is lehetne gombát találni), hanem árkon-bokron mindenféle mezőgazdasági úton, stb, legalább a zöldben kiszellőztettem a fejem. Hogy jó döntés volt, azt az alábbi recept is bizonyíthatja.
Jó hatásfokkal lehet a szántóföldek szélén lévő zöld sávban bicajról gombát vadászni, persze ehhez az is kell, hogy legyen annyi (és akkkora), hogy az ember észre is tudja venni. Hát ma volt. Nagy fajtabőségről nem tudok beszámolni, 2 nem rosszul kinéző de számomra ismeretlen (és semmilyen határozóban fel nem lelt) gombát leszámítva gyapjas tintagombát találtam, de egy idő után már unalmas volt állandóan megállni és szedegetni, majd újra tekerni 10-20 m-t a következőig.
Sok egész zsenge kis fej volt, a nagyob példányok már alul kezdtek picit tintásodni,. És rengetek elfolyt egyed is volt, ezeket persze nem viszi magával az ember.
Jó hatásfokkal lehet a szántóföldek szélén lévő zöld sávban bicajról gombát vadászni, persze ehhez az is kell, hogy legyen annyi (és akkkora), hogy az ember észre is tudja venni. Hát ma volt. Nagy fajtabőségről nem tudok beszámolni, 2 nem rosszul kinéző de számomra ismeretlen (és semmilyen határozóban fel nem lelt) gombát leszámítva gyapjas tintagombát találtam, de egy idő után már unalmas volt állandóan megállni és szedegetni, majd újra tekerni 10-20 m-t a következőig.
Sok egész zsenge kis fej volt, a nagyob példányok már alul kezdtek picit tintásodni,. És rengetek elfolyt egyed is volt, ezeket persze nem viszi magával az ember.
Otthoni előkészítés közben gyorsan kitalálja az ember, hogy mit tudna hamar készíteni belőle. A kemény, szépen egybenmaradó fejek bizony panírozva, rántva lettek. Ami meg szétesett, vagy épp öregedett és ki kellet részeket vágni az aljából, hát ment levesnek.
Íze és állaga is a jellegzetes gombaíz mellet leginkább a rántott csirkemellre hasonlít. Olvastam, hogy vannak fanatikusok, akik a kucsmagombához hasonlóan megtöltik, de szkeptikus vagyok. Merthogy annyira könnyen széjjelesik, hogy nem tudom, milyen hatásfoka lehet ennek a munkának. Meg hát mit vacakoljon vele az ember annyit?
Ami a levest illeti, ebből a gombából igen ízletes készűl, az egyik legfinomabb levesgomba szerintem. Főleg ha ér olyan szerencse, hogy egy tányérnyi rizikét is sikerült találni.
A receptet meg nem kell túlbonyolítani, amúgy durr bele, férfiasan. Lehet csak a gombából, ekkor igen esszenciális íze lesz. Ez se rossz móka, de inkább csak akkor csinálja az ember ha nincs egyszeűen semmi otthon és lusta szedni vagy a boltba elmenni. Egyébként meg amit talál, az kerüljön bele.
Jelen levesben volt 2 közepes fej hagyma, 1 sárgarépa karikázva, 3 közepes krumpli kockázva, pár szem paradicsom, 1-2 paprika (lehet csípős is), meg a múltkor eltett tökből 1 maréknyi maradék ami nem akart már a zacskóba beleférni. Meg rengeteg gomba.
Szóval a hagymát olajon megfuttat, rá a krumpli, répa, paprika, kicsit keverget, azt bele a többi, még keverget, amíg picit összeesik, majd vízzel a lábas felenged, só (sokat elbír), és ami zöldfűszert otthon talál az ember, hangulatfüggően. Már csak meg kell főnie (amikor a krumpli jó, akkor kész) és rövid idő múlva egy egészen kítűnő levessel jutalmazzuk meg magunkat.
Jelen levesben volt 2 közepes fej hagyma, 1 sárgarépa karikázva, 3 közepes krumpli kockázva, pár szem paradicsom, 1-2 paprika (lehet csípős is), meg a múltkor eltett tökből 1 maréknyi maradék ami nem akart már a zacskóba beleférni. Meg rengeteg gomba.
Szóval a hagymát olajon megfuttat, rá a krumpli, répa, paprika, kicsit keverget, azt bele a többi, még keverget, amíg picit összeesik, majd vízzel a lábas felenged, só (sokat elbír), és ami zöldfűszert otthon talál az ember, hangulatfüggően. Már csak meg kell főnie (amikor a krumpli jó, akkor kész) és rövid idő múlva egy egészen kítűnő levessel jutalmazzuk meg magunkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése